Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Content Creators Conference - informații noi

Săptămâna asta am fost prezentă la prima ediție a Content Creators Conference (CCC) 2019, și recunosc că m-a surprins plăcut din mai multe puncte de vedere.

1. Conținut și oameni noi - în ultimii doi ani am rărit prezența la evenimentele dedicate vieții digitale pentru că, în viziunea mea - o singură conferință era suficientă ca să afli noutăți. Apoi, restul erau ca și cum ai fi văzut o emisiune în reluare…în reluare…în reluare…: aceeași oameni pe scenă, cu același conținut, ușor adaptat în funcție de orientarea evenimentului, dar informațiile erau fix tot alea. Din acest motiv am ales să devin mai selectivă, și să merg doar la unul - două pe an. Pe 2019 CCC era pe listă pentru că promitea că aduce ceva nou la masă - și a făcut-o. Din cei pe care pentru mine au fost o descoperire plăcută: Jose Borralho - CEO Consumer Choice Europe, Toader Păun - DJ Europa FM, Laura Nedelschi - Creative Director Kubis Interactive, și Ana Morodan - Antreprenor online. Fiecare a venit cu o viziune proaspătă cu privire la conținutul digital:

  • Jose Borralho - „Nu subestimați seniorii, au mai mult timp, mai mulți bani și mai multă experiență de achiziție! ”
    - „Cumpărăm ca și cum am pune pe <<wishlist>>”
    - „Înlocuirea <<vânzării>> cu <<închirierea>>

  • Toader Păun - „Nu ne mai jucăm după rețele, să căutăm să ne adoptăm clienților pe care îi dorim și pe cei pe care îi avem”

  • Ruxandra Babici - instagram influencer „Creați conținut nativ pentru fiecare platformă pe care o aveți!"

  • Laura Nedelschi (despre instagram) -„Ca brand caută tonul cu care vorbești - să fie autentic,
    mergi la fani, comentează, dă-le like, uită-te la ce fani au, ce comentarii au de la fanii lor”
    - „Integrează #-ul în textul postării
    - „Nu ține predici. Spune o poveste”
    - „Pledăm pentru greșeală, este valoroasă. Nu contează ea, ci ce faci TU după”.

  • Ana Morodan - „Nu mai merge cu ne facem că facem”
    - „Postările se simt când nu sunt autentice”
    - „KOL (Key Opinions Leaders) nu vor să mai dezvolte conținut, ci vor să fie inspiraționali”
    - „Brandurile ar trebui să entertaineri adevărați, să meargă pe căi pe care nu au mai mers alți. Suntem sătui de poluare”
    - „Noul elitism este să fiu decât să am, să mă bucur de prezent, și când pui capul pe pernă sunt egală cu mine”
    - „Lipsa de substanță se simte în 2019 mai rău ca o rochie de anul trecut”

2. Campanii care au fost dezvoltate din conținut făcut de către comunitatea brandului: 

  • „eusunt12.ro” - o campanie Bergenbier - unde s-au luat interviuri pe whatsApp
    - trofeu pentru cel mai bun fotbalist, dat de către consumatori, nu de către o revistă,
    - 10 milioane de views / 15 milioane reach

  • „Felicitări! Au câștigat” - o campanie Delaco - câștigurile celor care participau erau donate către beneficiarii din organizațiile non-guvernamentale susținute de către cei de la Delaco.
    - a născut foarte mult conținut în zona de Corporate Social Responsibility (CSR) pentru companie, dar și multă conexiune emoțională.
    - a implicat un spot video pe tv, personalități, dar mai important oameni normali care au fost implicați în campanie

  • „Capra Vecinului” - o campanie PressOne - au început cu o cercetare GfK, care a arătat că suferim ca nație de invidie, și că în majoritatea cazurilor ne interesează mai mult capra vecinului și bunăstarea ei, decât a celei aflate în propria ogradă.
    - 5 statui au fost dăruite principalilor competitori din industrie, mulțumindu-le acestora pentru activitatea lor și pentru motivarea pe care le-au oferit-o celor de la PressOne: Europa FM, Times New Roman, HotNews.ro, Recorder și Pro TV
    - mișcarea a inspirat și alte branduri locale să mulțumească competitorilor (McDonald’s și KFC, BMW și Porsche, BCR și Raiffeisen)
    - 22 de branduri și peste 200 de KOLs au reacționat într-un fel sau altul la campanie.
    - după o campanie de inflamare a creștinilor din întreaga Românie, cu o paralelă între capră și cum aceasta este reprezentarea diavolului, unul dintre purtătorii de cuvânt a Bisericii Ortodoxe Române care a dat un comunicat de presă prin care a spus că nu există nici o legătură.
    - campania a fost declinată pe youtube, cu privire la capra vecinului în istoria României.

3. Campania „Cel mai bine plătit job” a adus pe scenă participanții la concurs pentru a își prezenta fiecare idea participantă. De apreciat creativitatea și curajul de a te pune într-o situație în care ești judecat de oameni care au ceva experiență pe partea asta. Au fost idei bune și idei mai puțin bune, unele ingenioase, altele mai puțin ingenioase. Unele au fost gândite ca o singură activare, altele au fost gândite ca o strategie pe 3 luni, care au inclus analiză de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viață al unui produs, stablirea prețului, administrarea canalului precum și promoțiile. Totul frumos până aici, mai puțin faptul că pregătirea în unele cazuri a tins spre zero, așa încât o parte dintre persoanele din sală au părăsit-o la un moment dat.

Atunci când ai curajul să apuci o astfel de șansă cu ambele mâini, și știi că vei urca pe scenă unde vei fi jurizat de oameni din industrie și nu acorzi măcar o săptămână în care să te pregătești asiduu - de ce îți tai din șanse? De ce te autosabotezi? Acesta rămâne mereu ca una dintre semnele mele de întrebare, la astfel de evenimente.

Așa cum spuneam și la început pentru mine este important să aflu lucruri noi, să cunosc oameni de la care să învăț și să fiu în situații în care mi se stârnește creativitatea, iar acest eveniment mi le-a oferit. Și pentru asta sunt recunoascătoare că am reușit să prind un loc în sală.

De asemenea, cred cu tărie că profesionalismul se simte în orice situații și oricât de profesionist este cel care organizează un eveniment, nu poate să te ajute pe tine ca vorbitor (cu emoții sau fără ele) și așa cum scriu des pe aici - pregătirea ta arată respectul pe care îl acorzi celor care se află în audiență, iar aceștia te răsplătesc prin a te asculta sau din contră își mută atenția pe facebook. Și da, ecranele sunt cei mai aprigi dușmani ai unui orator - nu le da oportunitatea să te învingă.