Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Călătorie în jurul lumii

Abia azi reușesc să finalizez articolul scris de mai bine de două săptămâni. Pentru mine prima săptămână a lui aprilie a însemnat asta:

  • un meeting ca invitat unde am vorbit despre ”Best practices pentru întâlnirile online” la cei din comunitatea NO.MAD;

  • 5 sesiuni de training dedicate aprofundări și/sau testării diferitelor unelte de facilitare online;

  • câteva sesiuni de coaching și prima mea sesiune de învățăcel la o sesiune de silent coaching.

  • vizita la mai multe cluburi de Toastmasters, printre care și Praga și Barcelona;

  • un eveniment la Hong-Kong unde am fost invitată pentru a vorbi despre beneficiile pe care online-ul le are în educație și care a reunit pe lângă cei 5 vorbitori din 5 colțuri diferite ale lumii și peste 50 de participanți în audiență;

  • concursul de discursuri al ariei D5 a cărei director sunt în Toastmasters și unde am avut participanți din București și Brăila;

  • cursul de vorbit în public în limba engleză pentru copiii supradotați de la Kleine Schule;

  • și participarea în calitate de vorbitor test în cadrul concursului de la Budapesta.

O să vorbesc despre două dintre evenimente - pentru că în rest puteți citi pe tema Toastmasters oricând la mine pe blog.

NO.MAD Talks

Pe Iunieta am cunoscut-o în urmă cu aproape un an și după ce i-a plăcut articolul acesta, m-a rugat să vorbesc în fața comunității de freelanceri pe care o gestionează. Pe vreme de „nepandemie” cei de la No.Mad fac evenimente educative pentru comunitatea din București. Unde mai pui că au și informații utile pe care chiar dacă ești angajat le poți urma pentru a îți face viața mai ușoară. Îți recomand să îi urmărești pe Facebook.
Deși displac evisceral Skype - pentru greutatea de utilizare atunci când vine vorba de a facilita grupuri, l-am folosit pentru această întâlnire. E drept că nu are abilitățile pe care GotoMeet, Cisco Webex sau Zoom-ul le are însă este un instrument la îndemână și gratuit. Chiar dacă a ieși din ”Sharescreen” este crimă și pedeapsă m-am descurcat cu grație, rămânând o imagine mică cu un desktop mare. Mi-am notat chiar să mai utilizez din când în când platforma pentru a nu uita și puținele lucruri pe care le știu despre acest subiect.
Despre ce am discutat poți găsi în galeria făcută de Iunieta pe Facebook pe pagina oficială. Însă pun aici câteva exemple:

Despre abilitățile de facilitare și ce „tips & tricks” pentru online am mai prins, voi scrie într-un articol viitor, acum voi merge la evenimentul din Hong - Kong.

Pe Aaron Leung l-am cunoscut datorită implicării active în Toastmasters. Cu o istorie bogată în partea de cluburi online, Aaron a organizat nenumărate evenimente în perioada aceasta. Motivul? Oferirea de informații bazate pe experiența lui ca membru în multiple cluburi online Toastmasters. Atunci când a deschis invitația pentru cineva să fie vorbitor în cadrul unui eveniment despre învățare online - am sărit la oportunitate! Și uite cum am pregătit un discurs de 5 minute despre ce înseamnă viața de membru Toastmasters în pandemie. Câte lucruri am învățat și ce abilități mi-am dezvoltat sau aprofundat. Apoi am folosit cu ei jocul de aici, rugându-i să își treacă numele sau orașul de unde sunt și să așeze post-it-ul pe hartă. La final participanții mi-au lăsat acest cadou:

Am avut plăcerea să fiu alături de vorbitori cu experiență, fiecare cu propriile lecții despre online. Am râs o grămadă și am învățat lucruri noi despre abordarea unui subiect comun: dezvoltarea personală și cum se face aceasta în diverse colțuri ale lumii. Cu o secțiune de întrebări și răspunsuri care a durat mai bine de o oră - Open Table a fost un eveniment foarte reușit! Și mă bucur că fusul orar nu m-a ținut departe de această întâlnire online.

Recunosc că pentru introverta din mine perioada aceasta este de înflorire. Pot să văd oamenii din zona mea de confort și să sar din întâlnire în întâlnire, mai ales că nu mai trebuie să petrec în timp în trafic. Am reușit așa să mă implic în proiecte noi și să le mențin pe cele vechi. E drept că am cearcăne mai adânci decât pe vremea când mergeam la muncă - ceea ce înseamnă că trebuie să pun pauză pentru a avea grijă de sănătatea mea. Și plănuiesc să fac acest lucru mai des în perioada următoare. Tu ce faci de pandemia asta?