Brand personal
Unul dintre workshopurile mele de suflet este cel de Brand Personal. Încă din vremea când lucram în agenția de PR am înțeles cât de important este să ai așa ceva și să fie reprezentativ pentru tine. Asta pentru că indiferent că vrei sau nu, el există, doar că...poți să îl lași de capul lui (mințindu-te că tu nu ai/vrei așa ceva) și să iasă bazaconii pe seama persoanei tale, sau poți să îl adopți și să îl faci parte din rutina ta zilnică și transmite lucruri reale despre tine. Practic, ce-i în gușă e și-n căpușă – vorba bunicii mele.
Fie că vrei să îți schimbi jobul, să ai mai mulți clienți, să faci angajări sau să îți extinzi rețeaua – brandul personal ajunge la persoana cealaltă înaintea ta. Majoritatea persoanelor cu care discut îmi spun că după ce am fost recomandată (coaching, training, strategie etc), m-au căutat pe Google să afle lucruri despre mine. Și primul pas pentru a verifica această teoria brandului personal este să dai un search pe Google după numele tău. Apari în prima pagină de căutări? Dacă da – e de bine. Ceea ce apare acolo – sunt lucrurile care vrei să fie în văzul lumii? Dacă da – continuă să faci o treabă bună! Dacă nu – hai să povestim în continuarea articolului.
Acum ca să pornim de la aceeași înțelegere a conceputului, hai să avem o definiție a brandului personal. În primul rând aș vrea să spun că nu este același lucru cu lauda de sine. Experiențele, talentele, poveștile, felul de a fi, punctele de vedere, comportamentul - toate acestea alcătuiesc BRANDUL. Aici poți include inclusiv felul în care te îmbraci. Lauda de sine este o adunătură de selfie-uri, povești legate doar despre experiențele tale, pe unde ai călători și alte lucruri narcisiste. Sau ca să mă folosesc de cineva celebru o să adaug cea mai bună definiție pe care am găsit-o prin cuvintele (sustrase dintr-un discurs foarte bun) lui J. Bezos – CEO Amazon:
Ajungând până aici cu cititul mă gândesc că vrei să îți crești brandul personal și ai vrea să știi de unde să începi. Primii doi pași i-ai făcut deja:
Pasul 1 - Audit (căutarea pe google)
Pasul 2 - Diferențierea dintre lăudăroșenie și branding.
Pasul 3 - Reținerea activelor digitale
Au trecut muuulți ani de când într-o sală de training Cristian China Birta vorbea despre brand personal și despre ce se întâmplă în digital. Atunci am cercetat intrinsec ce îmi doresc și unde eram la ora aceea, apoi am început să construiesc. În agenția de PR mi s-au confirmat anumite lucruri și am învățat și mai mult despre ce înseamnă asta pentru poziții de leadership. Mi-am dat puțin timp de analiză și am decis ce vreau să reiasă când cineva mă caută pe google, cât din viața mea sunt dispusă să împărtășesc online și unde vreau să fiu prezentă. Nu am avut o strategie clară și nici nu m-am stresat pe acest subiect. Am intrat însă pe mai toate canalele posibile și conform sfatului dat de Cristian am reținut profilele cu numele meu. A trecut vremea și de 8 ani sunt extrem de atentă la partea asta.
Brandul personal m-a ajutat să-mi schimb jobul, să cunosc oameni interesanți și să fiu invitată în proiecte. Iar în februarie anul acesta într-o sală de 20 de oameni - participanți la un curs pe subiectul acestui articol am primit validarea consultanților că fac o treabă bună. Mi-am dat seama că ritualul meu digital înseamnă lucruri de care unii oameni nu le știu sau cărora nu le acordă atenție. Și uite cum practic a început să se scrie singur acest articol :).
Fie că vrei sau nu să fii activ pe Ello sau TikTok intră și fă un profil cu numele tău, așa nimeni nu va apărea peste ceva vreme și va prosta lucruri ciudate pentru „persoana” ta. Imediat ce apare o altă rețea socială, reține activul digital cu porecla sau indicativul sub care ești prezent în zona digitală.
Pasul 4 - Obiective
Acum ia o foaie și răspunde la următoarele întrebări, cât mai specific și detaliat, astfel încât să poți să le extinzi la un plan.
Cine sunt (personal, profesionist, culori, slogan, logo, USP – unique selling proposition, elevator pitch)?
Care vreau să fie poziționarea mea?
Cum o fac? (unde ești prezent, ce comentarii și like-uri dai, cu cine apari în poze la evenimente și ce tipuri de evenimente sunt etc?)
Ce vreau să se spună despre mine?
Care este mesajul pe care vrei să îl transmiții și cui te adresezi?
Care este strategia pentru a atinge obiectivele și cum măsori că le-ai atins?
Pasul 5 - Dezvoltarea de conținut sau mai pompos strategia de management a brandului
Știi unde ești și unde vrei să ajungi. Acum începe să construiești: identifică ce ai și unde e nevoie să lucrezi.
Karen Tiber Leland este președintele uneia dintre cele mai mari firme de marketing și branding din America. Alături de echipa sa ajută liderii să își dezvolte branduri puternice de afaceri, personale sau de echipă. Pentru simplificare ea a folosește CEO Branding Matrix pe care o regăsești mai jos. Pe baza acesteia se apucă să lucreze cu ”Omul” sau cu echipa lui și identifică unde poate să crească prezența sau ce căi există prin care poate crește. De pus pe lista de „to do” cartea ei și măcar unul dintre TEDx-uri.
Chiar dacă nu ești la nivel de CEO te poți inspira de aici și poți adăuga lucruri noi de făcut. Dacă te uiți cu atenție la cele 4 categorii vei vedea că există inclusiv zona de vorbit în public ;), podcasturi sau voluntariat. În primă fază dezvoltă conținut acolo unde ești confortabil. Pe Facebook și LinkedIn ar trebui să îți fie cel mai la îndemână. Dacă nu ești activ pe LinkedIn îți recomand să devii. Este rețea profesională și are o creștere fantastică în Ro, refă CV-ul conform articolului de aici și începe să postezi. Chiar dacă în articolul recomandat vorbeam de cei care doresc să își schimbe job-ul, recomandările se referă și la cei care vor să aibă un profil profesional pe această rețea.
Pasul 6 - Ieși din zona de confort
După ce ai găsit locurile unde îți vine natural să întreții brandul personal, ieși din zona de confort și dezvoltă alte canale. În matricea de mai sus găsești o grămadă de căi prin care poți să înveți sau să crești ceva de la zero - care să aducă valoare celor din jurul tău, în primul rând și în al doilea rând brandului tău personal. Să știi că inclusiv comentariile sau testimonialele pe care le lași pe site-uri apar la o căutare și te ajută - așa că atenție ce scrii și pe unde ;).
Pasul 7 - Audit
Din 6 în 6 luni, mai fă o căutare pe google și vezi dacă ești pe drumul pe care ți-l dorești, apoi indentifică locurile unde mai poți îmbunătăți și construiește.
Pasul 8 - Măsoară
Pasul acesta merge mână în mână cu auditul - pentru că nu este doar despre a fi prezent bine pe Google, ci și despre a ști că aduci valoare. Aici o să mă folosesc de câteva matrice ale celor de la Content Marketing Institute pe care le pun mai jos și tu iei ce ai nevoie, în funcție de strategia ta de brand management. Și da, indicii de performanță se referă la campanii de marketing - însă în cazul tău - TU ești campania ta permanentă de comunicare!
Ar mai fi multe de spus la acest subiect. Însă dacă vrei să știi mai multe pune întrebări și în măsura în care pot - răspund la ele, fără nicio provocare :). Cu ce vreau să rămâi, și cumva ca să închid cercul, brandul tău personal se contruiește fie că vrei, fie că nu - așa că mai bine ai grijă de el, așa cum ai în vedere sănătatea, cariera sau dezvoltarea ta personală.