Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

A fost vacanță!

M-am întors din vacanță! Și pentru că nu îmi place să merg în excursii plictisitoare o să îți spun că m-am întors de la granița cu bulgarii la capitală încă din prima zi de vacanță, apoi după ce am rezolvat ce uitasem să rezolvăm am pornit din nou spre nisipuri mai fine și mai curate de la vecinii noștri.

Mi-am distrus telefonul subacvatic, în prima parte a vacanței așa că am stat cu ochii mai mult pe peisaje decât pe social media. Aparent, nu toate telefoanele rezistă la apa de piscină, mai ales dacă înainte de asta te-ai așezat pe ele și le-ai rupt ecranul încât le-a dispărut sigiliul ermetic. Noroc că am aparat polaroid și am făcut poze cu acela și câteva pe care le-am prins cu iphonul de la birou (fără roaming și cu baterie cu plânsete). Vreme bună și mai deloc internet. Însă apă caldă și piscină curată.

M-aș fi bucurat mai mult (ca timp) de vacanță, doar că am încurcat datele și rămânând fără telefon am fost nevoită să întorc mai devreme ca să pot în weekend să vorbesc la un eveniment de la Vilnius. Oraș frumos pe care mi-l trecusem în agendă încă de la începutul anului și unde aș fi fost în persoană dacă nu ar fi existat nebunia asta din jur.

Și peste toate am un telefon nou care a venit cu o carcasă antișoc, cu folie de sticlă pentru a îi proteja ecranul și cu atenționarea că acesta e doar rezistent la apă, nu și subacvatic, care mi-a afectat și așa bugetul chinuit de multe cheltuieli neprevăzute în ultimele 5 luni.

Pentru că e luni și subiectul pe care îl abordez aici în mod normal are legătură cu marketingul, zona digitală, social media sau advertising azi o să îți spun un pic despre turismul la alții. Dar din prisma de lucruri mici pe care le poți face ca să te asiguri că ai clienți și la anul.

Am ales să merg la all-inclusive din motive de buget, la un hotel mediu (cele de fițe pe care le știam erau ocupate 100% până la jumătatea lui octombrie). Și ceea ce caut e liniște, curățenie și mâncare cât de cât bună - gen să nu mor de foame ca vegetarian, și ca omnivor să nu fie nevoie să îmi ucid carnea în farfurie pentru că îmi devorează salata. Ah și musai cu piscină! Știu nu am pretenții și la bulgari e ușor de găsit totul la un preț accesibil. Așa că hotelul mediu pe care l-am ales avea toate acestea.

Primul lucru care mi-a plăcut, oamenii mi-au dat mesaj și m-au întrebat cu prefer camera - am căpătăt-o cum mi-am dorit: în zona liniștită, cu pat matrimonial (nu două single-uri lipite). Am cerut loc de parcare, deși era plin când am ajuns noi așa mai spre noapte - s-au asigurat că ne găsesc un loc în incintă, ca să nu o lăsăm pe Cutie (Fiatul Multipla din dotare) afară pe stradă.

Nu funcționau bateriile la telecomenzi și pentru că pusesem greșit pe ușă semnul, ne-au omis la curățenie în a doua zi. Am mers la recepție - au întrebat ce nevoie avem și care este intervalul în care pot merge în cameră. S-au rezolvat lucrurile cât noi eram la plajă.

Aveau pisici prin zonă, nicio clipă nu s-a găsit cineva să îmi facă observație că le hrănesc, sau mai rău să le alunge din zonă cu injurii sau violențe.

Piscina, șezlongurile și iarba erau în fiecare dimineață curățate - dimineața totul era curat și mirosea a verde și proaspăt. iar reparațiile se făceau devreme înainte de a năvăli lumea la soare.

Am anunțat că plecăm mai devreme, au vrut să afle dacă este ceva în neregulă, la ce oră plecăm și dacă vom putea lua micul dejun în dimineața cu pricina. Cum voiam să nu prindem aglomerație, ora de părăsire a incintei era cu mult înainte de deschiderea porților la restaurant. Dimineața plecării ne așteptau două pachete pentru drum: două sandvișuri cu pâine ca scoasă din cuptor, un măr și o sticlă de apă plată.

Cele 10 - 15 cuvinte pe care le știu în bulgară ne-au asigurat mereu de servire promptă pe oriunde am mers. În Burgas cineva ne-a ajutat să sunăm la intervenții (nu găseam un număr) pentru a ne elibera mașina de o roată blocată pentru parcare în zonă rezidențială.

Toate cele enumerate mai sus, sunt lucruri minore, care nu costă decât timp și atenție, le-ai putea chiar spune de bun simț. Însă, cu toate astea an de an o mulțime de români aleg litoralul lor, versus litoralul nostru. Merg acolo de peste 10 ani și în 2020 am văzut stațiunile pline de mașini din Cluj, Mureș, Sibiu, Oradea, Buzău sau Covasna - oameni cu familii care au ales să meargă încă 4-5 ore cu mașina pentru a vedea marea.

De ce? Pentru lucrurile normale - care între timp au devenit marketing: amabilitatea, abilitatea de a vorbi o limbă străină, accesibilitatea și atenția pentru detalii. Așa că orice business ai avea gândește-te că oamenii tăi sunt cea mai bună strategie de marketing. Și oriunde ai merge gândește-te ce îți place și de ce alegi să mergi acolo - cum poți folosi asta în interacțiunile tale cu ceilalți pentru a te asigura că ai relații sănătoase și înfloritoare?