Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

4 motive pentru o organizație profesională

Anul acesta am spus că îl voi dedica educației. Motiv pentru care m-am și înscris în 2 organizații profesionale, urmând o a treia acum pe final de an. Le-am ales pe baza lucrurilor care sunt de interes pentru mine, astfel încât să îmi ofere o dezvoltare continuă personală și profesională. Așa că în prezent CV-ul meu conține faptul că fac voluntariat în:
- IAF (International Association of Facilitators) - asociație dedicată facilitatorilor profesioniști și care îi ajută pe aceștia să se dezvolte prin cooperare, evenimente și sesiuni de educație. Partea interesantă este faptul că sunt grupuri de lucru pe diverse competențe - eu spre exemplu fac parte din cei care folosesc mult elementele vizuale.
- EMCC (European Mentoring and Coaching Council) - care este una dintre organizațiile care mi-au dat certificarea de coaching și care se ocupă de dezvoltarea mentoratului și a coachingului la nivel de Europa. Cu proiecte de cercetare în zona mentoratului, în zona de supervizare, dar și cu altele pe zona de educație profesională. Comunitatea din Romania fiind una relansată și are multe evenimente pe care te invit să le urmărești pe Facebook sau pe Linkedin.
Urmează ICF (International Coaching Federation) una dintre cele mai cunoscute la nivel global pe zona aceasta și care de asemenea, validează școala de coaching pe care am ales-o.

Care sunt beneficiile de a fi membru într-o organizație profesională? Eu am indentificat 4 până la acest moment.

1. Accesul la evenimente educaționale menite să îți ofere dezvoltare profesională, atât prin puncte CPD (Continuu Profesional Development) cât și altele pentru zona de soft skills - cum ar fi colaborarea, adaptabilitatea sau creativitatea. Atunci când iei certificări zona de puncte CPD te ajută să îți reînoiești gradul (ca să îi zic așa) în fiecare an sau la fiecare doi ani.

2. Creșterea în grad. La finalizarea unei școli sau atunci când te înscrii în asociație ai o anumită experiență. Însă dezvoltarea continuă și alte cursuri poți obține validarea corpului profesional pe grade de practician, asociat, senior, master etc. Fiecare din acest grad îți oferă o validare a eforturilor tale și îți vor ține mușchiul antrenat. La acest capitol intră evenimente, traininguri, alte școli la care alegi să participi, dar și orele de practică, iar în unele cazuri vorbim de mii de ore, nu doar sute. Ele pot fi pro-bono într-o mică parte, dar majoritatea lor sunt plătite. Ceea ce înseamnă că pentru a avea clienți ai nevoie de etică, profesionalism, pregătire și implicare. (Mă rog ai nevoie de astea 4 în orice domeniu, nu doar aici ;))

3. Posibilitatea de a facilita, organiza sau produce evenimente pentru cei interesați de dezvoltarea personală în aceeași direcție, adăugând la experiența personală și profesională, plus o creștere accelerată pe care implicarea de acest gen ți-o oferă. Bonus: vizibilitate pentru tine și brandul tău personal. Unde mai pui că dacă faci o treabă bună, lumea va fi mai deschisă să apeleze la tine. Iar acum când totul este online poți face asta la un buget redus care nu include cheltuieli de călătorie și altele.

4. Accesul la o rețea internațională de profesioniști, cu vechime mai mare ca a ta de la care poți învăța, inspira și cu care poți face schimb de experiență. Cunoașterea unor personalități din zona de interes și chiar cum e cazul meu, discuții în cerc restrâns cu autori pe care îi admir (exemplu: Marcia Reynolds).

Nu am adăugat la listă brandul personal - faptul că alăturându-te unei organizații mai adaugi o cărămidă sau chiar mai multe la ceea ce știe lumea despre tine ca profesionist.

Dacă ești parte dintr-o organizație profesională, de ce te-ai alăturat ei?