Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

3 niveluri de ascultare

Trăim într-o lume în care ascultăm destul de rar, cu adevărat. Între liste de cumpărături, obiective, sarcini de serviciu, social media și provocări zilnice – devine dificil să ne conectăm la ceilalți. Și atunci când ne spun ceva auzim ca prin ceață, iar dacă ar fi să repetăm despre ce am discutat – ne-ar fi dificil să adunăm toate ideile.

Așa cum ziceam în urmă cu câteva articole urmez o școală de coaching – unde pentru prima oară abilitatea mea de ascultare activă este exersată 110% din timp. Și pentru că weekendul trecut am mai finalizat un modul al Business Coaching Diploma de la Academia PwC România, mi-am notat în agendă să scriu un nou articol din seria „despre ascultare”. Așa că azi o să aleg să vorbesc despre cele 3 tipuri de auz pe care îl folosim în coaching.

Pe subiectul „nivelurilor de ascultare” găsești multe materiale. Poate printre primele care tratează subiectul este cartea lui Covey despre Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace– unde ascultarea este un element important al comunicării. Auzi pe subiect mult în zona de leadership și management. În coaching însă abilitatea de ascultare este una dintre subiectele examinate de International Coaching Federation atunci când acordă acreditări. Dar vorba multă…sărăcia omului hai să trecem la subiect.

În coaching există 3 niveluri de ascultare, și într-o relație cu un client le folosești pe toate, în funcție de momentul în care se află conversația.Însă pentru ca sesiunile de coaching să fie productive, ai nevoie de curiozitate sinceră și interes pentru cel din fața ta - iar asta înseamnă ideal să fii mai mereu la nivelul 3, și ocazional la 2, mai niciodată în 1.

1. Ascultarea internă sau superficială

Atenția ta este de cele mai multe ori pe gândurile tale, pe ce ai de făcut sau ce mai ai pe agendă în perioada următoare. Conversațiile zilnice intră la această categorie și de cele mai multe ori folosim ancore pentru comunicare. Mă rog, nu prea poți numi comunicare acest tip de discuție. Este natural să aduni informații și să răspunzi doar la cele cu care rezonezi. Aici te afli atunci când faci cunoștință cu cineva și tu te gândești de fapt la ce să spui despre tine, în loc să îl asculți pe cel din față și să îi reții numele.

2. Ascultarea pentru a înțelege

Nivelul 2 de ascultare este acela în care te concentrezi în totalitate pe vorbitor. Intenția ta este aceea de a asculta persoana din fața ta. Ești atent la cuvinte, tonul vocii și a limbajului non-verbal, lăsând la o parte gândurile și emoțiile tale. În procesul de comunicare este momentul în care asculți pentru a înțelege opinia celeilalte persoane. Abilitatea aceasta îți servește în relații – atât în cele personale, cât și în cele profesionale. Te afli natural la acest nivel la primele întâlniri cu o persoană de care ești atras sau cu cineva de care te leagă sentimente de fascinație - este momentul în care îți aduci aminte și momentul în care lasă paharul jos din mână.

3.  Ascultarea profundă

Nivelul 3 și cel pe care îl obții cu exercițiu și cu intenție, este cel mai de dorit a fi folosit în sesiunile de coaching. Aici practic „culegi” mai mult decât se spune: simți energia, emoțiile și ai simțurile deschise pentru a prinde tot ce îți transmite interlocutorul. Pentru a avea o comunicare cât mai eficientă este ideal să folosim acest gen de ascultare – mai ales cu cei cu care ne dorim să avem relații sănătoase și benefice. Fie că vorbim de zona profesională sau personală ascultarea de nivelul 3 poate duce la evitarea conflictelor și la neînțelegeri bazate pe neascultarea 110%. Aici este acel moment în care lumea din jurul tău dispare și pare că ești în interiorul unei bule. Și orice sunet din jur se estompează.

Dacă în majoritatea timpului reușești să îi asculți pe ceilalți pentru a îi înțelege, deschis și dornic de a afla lucruri de la ei te poți încadra liniștit în zona 2. Dacă însă de cele mai multe ori când cineva vorbește cu tine îți lași gândurile să se împrăștie în cele 4 zări atunci cu siguranță ești în zona 1. Și poți ajunge în zona 2 cu puțin efort de conștientizare. Când îți dai seama că ești cu capul în altă parte, „forțează-te” să te întorci la discuție și să urmărești cu interes și curiozitate sinceră ceea ce are persoana din fața ta de împărtășit. Asta va aduce beneficii relațiilor personale și profesionale. Pentru nivelul 3 este nevoie să fii tu bine cu tine. Asta înseamnă să știi să îți asculți corpul, mintea și intuiția, bonus să fii atent 110% către cel din fața ta. Este o abilitate care se dezvoltă cu muncă și interes sincer pentru cel din fața ta. E drept că nu o vei aplica în 100% din cazuri, însă vei știi să o utilizezi atunci când ai nevoie de ea – cum ar fi în discuții cu persoana iubită, cu șeful sau la o negociere.

Dacă ți se pare important să lucrezi cu tine în zona de ascultare, ai mai jos 10 pași prin care poți să te asiguri la fiecare conversație care contează că exersezi ascultatul:
1. Păstrează-ți atenția
2. Fii atent la emoții
3. Pune întrebări
4. Nu întrerupe
5. Nu face presupuneri
6. Recapitulează din când în când, măcar factorii cheie pentru tine
7. Ia notițe
8. Identifică stereotipurile
9. Reformulează
10. Identifică barierele de comunicare și încearcă să le îndepărtezi sau să devii conștient de ele.

Despre ce alte subiecte din zona training și coaching ai vrea să scriu pe viitor?