Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

10 metode de a antrena ascultarea activă

De câte ori s-a întâmplat să îți argumentezi opinia cu foarte multă atenție, să fii extrem de implicat într-o discuție iar cealaltă persoană să îți spună „Nu înțeleg!”?
De câte ori ți s-a întâmplat să faci cunoștință cu o persoana, ca după 5 minute să nu îți poți aduce aminte numele?
De câte ori erai atât de prins în a îți construi argumentele într-o ceartă încât ceea ce spunea cel din fața ta nu ajungea la tine?

În comunicare, ascultare este poate la fel de importantă ca feedback-ul. Însă, când vorbim de a asculta pe cineva nu ar trebui să o facem ca la o dezbatere – pentru a folosi cuvinte și propoziții cheie pentru a ne pregăti contra-argumentele, ci pentru a înțelege cu adevărat ceea ce dorește să transmită interlocutorul nostru.

De cele mai multe ori, în toate cele 3 situații de mai sus, ne ajută câteva lucruri: ascultarea activă, înțelegerea a ceea ce auzim și prezența 100%. În articolul de azi mi-am propus să vorbesc un pic pe subiect, mai ales că îmi exersez abilitatea de a asculta activ în cadrul proiectului Toastmasters din această săptămână. Voi începe cu ascultarea activă sau cum să asculți ca să înțelegi, nu ca să răspunzi. Urmând ca în viitorul (sper eu mai apropiat, decât depărtat) să vorbesc și despre tehnici de a fi prezent 100% în conversații.

Ascultatul ne influențează 100% viața, la serviciu prin eficientizarea muncii și a relațiilor cu colegii, acasă printr-o relație mai bună cu cei dragi, în lume în general prin aprecierea celor din jur a abilității de a îi face să se simtă speciali. Având în vedere că ascultăm încă de la naștere, se știe că bebeluși zâmbesc când recunosc vocea mamei pe care au auzit-o din burtă, am fi buni la capitolul ascultare. Însă, studiile spun că ne amintim undeva între 25 – 50% din ceea ce auzim. Așa că în cel mai bun caz pierdem jumătate din informațiile pe care le primim. Dacă în acel procentaj destul de mare sunt lucruri importante, pe care ar trebui să le reținem?

Ei bine, la fel ca orice mușchi și cel al urechilor poate fi antrenat, și prin el materia cenușie dintre cele două ;). Ce ar însemna să fim mai buni ascultători? Păi am evita conflicte, ne-am îmbunătăți abilitățile de negociere, vânzare și persuasiune.

Mai jos, am descris 10 pași pe care îi poți face și exersa la conversațiile pe care le ai cu cei din jurul tău, pentru a te asigura că ascultarea activă este un mușchi exersat în continuu:

  1. Fii prezent – într-o cercetare făcută de psihologii universității Harvard: Matthew A. Killingsworth și Daniel T. Gilbert în 2010, se spune că ne petrecem peste 47% din orele în care suntem trezi gândindu-ne la ce NU se întâmplă. Spre deosebire de animale, oamenii petrec o mare parte din timp gândindu-se la evenimente din trecut, la ce s-ar putea întâmpla în viitore sau ce nu s-ar putea întâmpla deloc.

  2. Păstrează-ți o minte deschisă – evită să presupui sau să faci judecăți înainte ca vorbitorul să termine ce are de spus.

  3. Arată că asculți – dă din cap ocazional, folosește zâmbetul și alte expresii faciale care să îți arate interesul, încurajează vorbitorul să continue prin mici comentarii verbale: da, aha, înțeleg, ihi.

  4. Fii atent la limbajul corpului – Atât la al tău, cât și la al lui – păstrează o postură deschisă, încearcă să nu bați darabana în masă sau să îți trosnești degetele, și dacă locul îți permite înclină-te ușor în față spre interlocutor fară însă a intra în spațiul lui intim.

  5. Ascultă cuvintele și ideile cheie și asigură-te că le-ai înțeles prin propoziții de gen: „ceea ce am auzit eu este”, „îmi pare că spui…”, „să înțeleg că….”

  6. Refrazează ceea ce a spus vorbitorul pentru a fi sigur că mesajul a ajuns complet la tine, permite-i interlocutorului să aducă clarificări acolo unde este cazul, dacă ceva nu a ajuns complet la tine.

  7. Pune întrebări de clarificare acolo unde nu ești sigur că ai toate informațile: „Ce înțelegi când spui….”, „Încerci să spui…”, „Prin asta….înțelegi asta…?”

  8. Oferă feedback – filtrele personale, experiențele, prejudecățile, judecățile pot distorsiona ceea ce auzim. Ca ascultător, rolul tău este să înțelegi ceea ce se spune și pentru asta este nevoie să reflectezi la ceea ce se spune și să pui întrebări.

  9. Sumarizează din când în când, pentru a arata atât interesul, cât și faptul că ești prezent acolo și înțelegi lucrurile. La sumarizare, este momentul oportun în care se pot clarifica anumite informații pe care interlocutorul le-a transmis și poate la tine nu au ajuns în totalitate.

  10. Evaluează, dar nu judeca! Când vorbitorul a terminat de vorbit, interiorizează informațiile primite, respiră, gândește-te bine la ce ai aflat înainte de a răspunde. Fii direct, sincer și deschis în răspunsul tău. Argumentează și tratează cealaltă persoană în felul în care tu ți-ai dori să fii tratat.

Revenind la întrebările de la început, o să îți ofer o soluție la provocarea de a reține numele celor pe care îi întâlnești. Celelalte două consider că și-au găsit răspunsul pe parcursul articolului. De cele mai multe ori când cineva se prezintă, noi ne gândim ce să spunem despre noi, uitând să ascultăm 100% persoana care ni se adresează. Știm deja suficiente informații despre sine, încât să nu fim luați pe nepregătite și să ne uităm numele. Așa că în loc să fim în capul nostru închipuindu-ne felul în care trebuie să ne prezentăm, hai să ascultăm și să auzim și să înțelegem numele persoanelor din jurul nostru. Pentru că repetiția este mama învățăturii nu strică să bagi un „Încântat de cunoștință, (numele persoanei). Pe mine mă cheamă Ana!”